Δείξε μου την «εικόνα» σου, να σου πω τι ψάχνω!
- text by panos kralievits
- Mar 9, 2017
- 4 min read

Μια γνωστή κινέζικη παροιμία λέει: «μια εικόνα λειτουργεί όσο χιλιάδες λέξεις». Και αυτό -ερήμην των σοφών κινέζων- παρερμηνεύεται σχεδόν από όλους με τέτοιον τρόπο, ώστε η μάχη της «εικόνας» μέσα στο διαδίκτυο να αποτελεί το μόνο κριτήριο για να γνωρίσεις και να έχεις επαφή με κάποιον σήμερα. Κορωνίδα στο διαδικτυακό περιβάλλον για εύρεση φίλων ή και κάτι παραπάνω από αυτό, το Face Book και ακολουθεί το Instagram (μιας και τα δύο ανήκουν στον ίδιο οργανισμό). Μέσω αυτών των πλατφορμών η επικοινωνία αλλά και η συνδιαλλαγή με άλλους ανθρώπους, αφορά αποκλειστικά την ηλεκτρονική «εικόνα» που παρουσιάζουν οι χρήστες. Πρέπει πρώτα να δούμε και να επιλέξουμε μέσα από μία γκαλερί φωτογραφιών του υποψηφίου, το πόσο δημοφιλής είναι, και μετά να καταλήξουμε στο αν θέλουμε ή όχι, μια μελλοντική «επαφή» με το άτομο που απεικονίζει το προφίλ. Συμβαίνει και δεν είναι τυχαίο ότι περισσότερο από κάθε άλλη φορά στα ιστορικά των ανθρωπίνων σχέσεων, όλα περιστρέφονται γύρω από την «ηλεκτρονική εικόνα», κι αυτό δείχνει να είναι ο μόνος τρόπος αναζήτησης για να μπορέσουμε να πούμε το: «ναι θα ήθελα να σε γνωρίσω».
Δεν θεωρώ ότι είναι κακό να γνωρίσεις κάποιον μέσω διαδικτύου. Αλλά η τεχνολογία δεν έχει ψυχή. Ο «νέος τρόπος» γνωριμιών, στερείται φαντασίας. Όλα πρέπει να τα «δεις» και να τα γνωρίσεις πριν ακόμη τα συναντήσεις μπροστά σου. Και αυτό σαν πρακτική δηλώνει, ότι επιλέγουμε στη ζωή μας, να κάνουμε σχέσεις ή φίλους με «αγοραστική» διάθεση. Ζούμε την εποχή της «εικόνας» όχι μόνο μέσα στο διαδίκτυο αλλά και μέσω περιοδικών -ηλεκτρονικών και μη- αλλά και της τηλεόρασης. Ακόμη και το πρώτο «χαίρετε», θα ξεκινήσει από το πόσο ενδιαφέρουσα είναι η «εικόνα» που παρουσιάζεις. Αν και η εικόνα αποτελεί το «αγκίστρι», απαιτούνται στη συνεχεία περισσότερες πληροφορίες -αν δεν παρέχονται ήδη από το χρήστη- όπως με το να δούμε και όχι να φανταστούμε, το ολοκληρωμένο σύνολο,του μελλοντικού φίλου ή συντρόφου. Αν το σώμα και το πρόσωπο πληροί τις προϋποθέσεις τότε ο εγκέφαλός μας, δίνει την εντολή να πάμε παρακάτω. Το κοινωνικό στάτους, η εργασιακή θέση ακόμη και η κοινωνικότητα που παρέχεται προς ανάλυση μέσα στο προφίλ του κάθε χρήστη, δίνει μια επιπλέον θετική εικόνα για τους «υποψηφίους». Κάθε πλατφόρμα παρέχει δυνατότητες τόσο λεπτομερής για την περιγραφή κάποιου ανθρώπου που κάνει τους χρήστες να αναλύουν διεξοδικά αυτές τις πληροφορίες, θυμίζοντας έμπειρο αναλυτή.

Φυσικά τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται. Στο διαδίκτυο μπορείς να είσαι αυτός που πάντα ήθελες. Μπορείς εύκολα να πλάσεις τη δική σου «αρεστή» εικόνα χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Μέσα από την καμουφλαρισμένη και μακιγιαρισμένη εικόνα που στην πρώτη της θέαση, μοιάζει μοναδικά ιδανική, μπορείς να εκτίθεσαι και να θαυμάζεσαι από όλους, ακόμη και αν αυτή η εικόνα δεν σου ανήκει πραγματικά. Πολλοί χρήστες σπαταλούν το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητάς τους στον σκοπό αυτό. Οι περισσότεροι καταβάλλονται από την μανία για την «επανακατασκευή» και διόρθωση των κακοτεχνιών του σώματος ή του προσώπου τους, για να μοιάσουν περισσότερο, στα διάσημα πρότυπά τους. Βασιζόμενες σε αυτές τις ανάγκες, όλες οι εταιρίες που ασχολούνται με το διαδίκτυο κάθε τόσο εφευρίσκουν και μια νέα εφαρμογή για να μπορούν οι χρήστες να καμουφλάρουν τις ατέλειες τους με έξυπνα φίλτρα, με χρωματικές παρεμβάσεις για λαμπερό δέρμα ακόμη και διορθωτικές λειτουργίες που θυμίζουν ένα μικρό και εύχρηστο Photoshop για να προσθαφαιρούν, από περιττά κιλά μέχρι και τα χαρακτηριστικά του σχήματος του προσώπου.

Μέσα σε αυτόν τον παροξυσμό για ηλεκτρονική τελειότητα, πολλοί άνθρωποι δημιουργούν μια εικόνα εξαπάτησης. Γι’ αυτό και πολλοί, όταν επιχειρούν να συναντηθούν από κοντά με κάποιον που αντάλλαξαν και προέβαλλαν το πόσο δημοφιλής είναι ή τα σωματικά τους προσόντα, καταβάλλονται από την ανασφάλεια της ψευδής εικόνας τους. Ίσως για αυτόν το λόγο, αποφεύγουν να συναντηθούν τις περισσότερες φορές και να αποδείξουν -πρόσωπο με πρόσωπο- ποιοι πραγματικά είναι. Φυσικά το πακέτο «το πώς θα ήθελα να είμαι στα μάτια των άλλων» δεν σταματά μόνο στην εμφάνιση. Κατασκευάζουν με όποιο τρόπο μπορούν και άλλα χαρακτηριστικά που θα είναι ενδιαφέροντα προς κατανάλωση. Δείχνουν πόσο δημιουργικά ανήσυχοι άνθρωποι είναι, και πόσο συμμετέχουν στα κοινά, φωτογραφίζοντας ακατάπαυστα τους εαυτούς τους με άλλους ηλεκτρονικούς και μη, φίλους τους. Μεταδίδουν ζωντανά σε ποια μπαράκια βρίσκονται με «κολλητούς» -που στην πραγματικότητα δεν τους γνωρίζουν- όπως και με live μεταδόσεις από μουσικές σκηνές και μπουζούκια που περιγράφουν το πόσο σπουδαία περνούν την καθημερινότητά τους. Και αυτό, στα μάτια μιας ή ενός μελλοντικού υποψηφίου, είναι ένα κοινωνικό στάτους και αποτελεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ένας χρήστης με τόσο ενεργή δράση «δεν είναι βαρετός, άρα μου κάνει» σκέφτονται οι περισσότεροι. Η πραγματικότητα όμως είναι σαν το φως. Δύσκολα μπορείς να το μετατρέψεις σε σκοτάδι, για αυτό και δύσκολα μπορείς να κρατήσεις κρυμμένη την προσωπικότητά σου. Ίσως για αυτό το λόγο υποβόσκει εκεί έξω τόση εξαπάτηση, τόσος θυμός για κακόβουλους ανθρώπους. Στην πραγματικότητα είναι βαθιά φοβισμένοι για το αν, θα αρέσουν στους άλλους.

Ένα άλλο φαινόμενο παραπλάνησης που ανήκει και αυτό στην κατηγορία αναζήτησης σχέσεων είναι ότι όλοι επιδιώκουν μια σχέση-συναλλαγή, όπως αυτοί την έχουν φανταστεί. Ίσως γιατί κανένας πια δεν συμμετέχει ενεργά και με αληθή τρόπο στον πειραματισμό της ανθρώπινης επικοινωνίας. Φαντάζονται μέσω των δικών τους στεγανών ότι οι σύντροφοι πρέπει να είναι ένα «μοντέλο ανθρώπου» σύμφωνα με τα δικά τους θέλω. Ανεξαιρέτως αν αυτό το μοντέλο ανθρώπου δεν υπάρχει. Ο εγωισμός και η ματαιοδοξία που έχει κληροδοτηθεί από την οικογένεια ή από τα διάσημα πρότυπα της κοινωνίας της «εικόνας», καθορίζουν την μελλοντική απογοήτευσή τους στην εύρεση του ιδανικού. Κι αν ακόμη βρουν αυτό που φαντάζονται και συμφωνεί με τις οδηγίες χρήσης που αυτοί θέλουν, θα προσπαθήσουν να το αλλάξουν, μιας και η «εικόνα» καθημερινά επηρεάζεται από νέες, πιο εξελιγμένες φόρμες «εμφάνισης».

Ο «διαγωνισμός» για την ιδανική εικόνα δυστυχώς συνεχίζεται αυξητικά, και ριζώνει μέσα στο μυαλό και στη καρδιά κάθε νέου ανθρώπου. Γίνεται ένας νέος τρόπος ζωής. Δεν ξέρω πως θα γνωρίζει ο ένας τον άλλον στο εγγύς μέλλον. Αυτό που με σιγουριά γνωρίζω και έχω ζήσει, είναι ότι το μόνο που μπορεί να κάνει έναν άνθρωπο να παραμείνει υγιής, είναι η πραγματικότητα της ουσιαστικής επικοινωνίας, της αγάπης και της αληθινής ανθρώπινης επαφής. Όλα τα άλλα δεν είναι τίποτε άλλο, από το πλήκτρο ESC στο πληκτρολόγιο του μυαλού.
Comments