Αγγελίες εργασίας με κρυφό πρόσωπο
- text by panos kralievits
- Oct 6, 2016
- 3 min read

«θα σε βρουν σίγουρα»
Όλοι μας έχουμε στείλει σε κάποια εταιρία, το βιογραφικό μας σημείωμα μέσω κάποιας ηλεκτρονικής σελίδας, επίσημης ή ανεπίσημης μιας και υπάρχουν πολλοί καλοθελητές για να μας βρουν δουλειά. Αυτή φυσικά είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Η άλλη, είναι πολύ πιο έξυπνη απ’ ότι φανταζόμαστε.
Για να τα κάνω απλά τα πράγματα θα σας δώσω το δικό μου παράδειγμα. Όταν επέστρεψα μετά από πολλά χρόνια απ' το εξωτερικό και ήρθα να μείνω στην Ελλάδα, έκανα αυτό που θα έκανε ο καθένας από εμάς, να αναζητήσω δηλαδή εργασία, μέσω αγγελιών. Λόγο της φύσης της δουλειάς μου πάντοτε έπρεπε να χρησιμοποιώ τον ηλεκτρονικό τρόπο αποστολής αγγελιών. Γράφτηκα σε πολλά ηλεκτρονικά μέσα και εννοώ σελίδες ευρέσεως εργασίας. Οι κανόνες είναι απλοί στους περισσότερους. Γράφεις το e-mail σου και μπορείς να επισκέπτεσαι μια λίστα από καθημερινές αγγελίες εντελώς δωρεάν, είτε την επισκέπτεσαι μόνος σου ή με το να γίνεις μέλος σε καθημερινά μηνύματα που θα φτάνουν αυτόματα στο inbox σου. Ενώ δεν ζούσα στην Ελλάδα για χρόνια, δεν είχα κινητό τηλέφωνο με ελληνικό αριθμό ούτε e-mai με τελεία gr ξαφνικά ξεκίνησε μια επιδρομή σε τηλεφωνήματα τόσο σε κινητό και σταθερό, αλλά και στο ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο, από εταιρίες που πουλούσαν κάτι εξαιρετικό σε μοναδική προσφορά.
Προσοχή σε ότι διαβάζετε
Αν πραγματικά παρακολουθείτε την καθημερινή ροή των αγγελιών που διαβάζετε, φαντάζομαι να έχετε διαπιστώσει και εσείς, ότι πολλές αγγελίες ζητούν εξωφρενικά πράγματα. Κάτι που πρέπει να μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν είναι αληθινές ή όχι. Παραδείγματος χάριν πολυεθνική εταιρία στο ταδε μέρος της πόλης (πάντα ανώνυμα) ζητά να προσλάβει υπάλληλο που γνωρίζει τρεις γλώσσες, είναι απόφοιτος πανεπιστημίου, ξέρει σχεδιαστικά προγράμματα, Google analytics, προγράμματα λογιστικής και φυσικά να έχει προϋπηρεσία τουλάχιστον 3-4 χρόνια. Α! και το σημαντικότερο, να είναι μέχρι 25 χρονών. Αν το μυαλό σας μετράει αλλά και διαβάζει σωστά, θα ανακαλύψετε ότι δεν βγαίνουν όλα τα παραπάνω. Ο μελλοντικός εργαζόμενος σε αυτήν την εταιρία θα πρέπει να σπουδάζει και να εκπαιδεύεται μέσα από την κοιλιά της μάνας του. Η προφανώς μιλάμε για παιδί θαύμα που σίγουρα δεν θα πάει να δουλέψει για 400 ευρώ. Πολλές τέτοιες και χειρότερες από αυτές αγγελίες, βομβαρδίζουν κάθε μέρα το κοινό των ανέργων. Φυσικά, ο κάθε άνεργος απεγνωσμένα ψάχνει για δουλεία. Και από τα δέκα πέντε πράγματα που ζητά η αγγελία που διαβάζει έχει τα δέκα απ' αυτά (επειδή πραγματικά είμαστε μορφωμένος λαός και το λέω με κάθε σοβαρότητα) τότε λέει μέσα του, ας στείλω ένα βιογραφικό, τι έχω να χάσω;

Μπορείς εύκολα να αναγνωρίσεις την αληθινή αγγελία
Παρατηρώντας τις αγγελίες θα διαπιστώσετε ότι υπάρχει ένας εβδομαδιαίος βομβαρδισμός με την ίδια αγγελία, όλα τα μέσα (σελίδες αναζήτησης εργασίας).
Την ίδια αγγελία μπορεί να τη δεις να αναδημοσιεύεται τουλάχιστον για πέντε φορές αφού έχει λήξη. Κάνει την εμφάνισή της μετά από μερικές εβδομάδες με άλλη κατηγορία εργασίας, μα πάντα με το ίδιο e-mail επικοινωνίας. Για να είμαι ξεκάθαρος, όλες οι εταιρίες ευρέσεως εργασίας που ανεβάζουν αγγελίες προς ανάγνωση, δεν κρέμεται από το λαιμό τους κανένα κολάρο εξαπάτησης. Ίσως, θα πρέπει να ελέγχουν περισσότερο την ποιότητα των πελατών τους αν θέλουν να πράττουν λειτούργημα, με κέρδος. Οι πελάτες τους όμως, είναι πολλές μικρές εταιρίες που λειτουργούν από το σπίτι ή και με πολυάριθμο προσωπικό ώστε να συλλέγουν τα βιογραφικά σημειώματα.
Αυτόματα γίνεσαι μέλος της λίστας
Πληρώνοντας το ανάλογο κόστος ανάρτησης μπορεί ο καθένας να δημοσιεύσει όσες «προσφορές εργασίας» θέλει και με όποιον τρόπο θέλει.
Πάντα ανώνυμα και πάντα μαζικά. Γι' αυτό το λόγο και αναρτούνται αγγελίες που μόνο ένα απολυτήριο λυκείου και όρεξη για εργασία με σταθερό μισθό, φτάνει. Να θυμίσω ότι μέσα σε κάθε βιογραφικό αναγράφεται όλη η εργασιακή ζωή καθώς και τα προσωπικά μας στοιχεία. Αν μια εταιρία (ανάλυσης δεδομένων - μάρκετινγκ ή όπως αλλιώς λέγεται) αναλύσει τα βιογραφικά θα δημιουργήσει ένα προφίλ καταναλωτή. Μία λίστα, που αφορά τον τόπο κατοικίας, την ηλικία, την οικονομική κατάσταση σας και λοιπά. Αυτά τα στοιχεία και ενώ έχουν αναλυθεί και με πολλές άλλες παραμέτρους που δεν είναι της παρούσης, είναι διαθέσιμα προς αγορά από πελάτες-εταιρίες που πουλούν υπηρεσίες ή προϊόντα.
Αν σας ξυπνήσει, μη θυμώσετε
Η συλλογή στοιχείων δεν γίνεται μέσω μόνο βιογραφικών σημειωμάτων.
Οι εκπτωτικές ή άλλες κάρτες μέλους, συλλογής βαθμών, κάρτες των μάρκετ, των καταστημάτων που αγοράζεται ρούχα ή οτιδήποτε έχει σχέση με τις κινήσεις σας σαν καταναλωτής, πωλούνται και εξαγοράζονται από εταιρίες. Ακόμη και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Φυσικά δεν είναι για να βγάλουν τα άπλυτά σας στη φόρα αλλά για να δημιουργήσουν μια στρατιά από καταναλωτές.
Αν πέσει στην αντίληψή σας όλα αυτά που προανέφερα δεν είναι κακό να γίνετε ο άνθρωπος εκείνος που θα καταγγείλει αυτήν την εξαπάτηση στην Δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος. Πάντως, αν κάποια εταιρία σας τηλεφωνήσει μέσα στο μεσημέρι και σας ξυπνήσει, μη θυμώσετε. Απλά, κάποιος από αυτούς που γράφουν τις συνήθειές σας στη λίστα με τους καταναλωτές, σας καταχώρησε στη λίστα με τους εργαζόμενους, δεν ήξερε ότι κοιμόσασταν! Καλή επιτυχία στην αναζήτησή σας για εργασία.
Υπηρεσία Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: http://www.astynomia.gr/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=8194
Comments